Dok sjetno šetam nasipom, sjećam se 2010. godine kada sam započinjala svoj put u samostalnim vodama i osjećala se sretno no ustrašeno.

Šetnje nasipom bile su mi melem na kojima sam ponavljala svoje afirmacije na sav glas, uvjeravajući se da će sve biti u redu.

Ponekad sam znala i plakati pod teretom briga, sumnji i straha. No kretanje, cvrkut ptica i mekoća zelene trave, nekako su me uvijek uspijevali opustiti i smiriti.

I danas dok sam tako prebirala po svojim uspomenama, došla sam do spoznaja što sam do sada naučila: 

1. Briga, strah i sumnje gubitak su energije

Znam da je teško uvjeriti se kako će sve biti u redu kada nemaš posla ili ga imaš jako malo, nemaš novaca ili ga imaš jako malo, no uvijek sam vjerovala da će uistinu SVE BITI U REDU. I tako je i bilo. Uz malo vjere i puno truda, sve se uvijek posloži.

 

2. Pozitivne afirmacije stvarno pomažu

Koliko god njihovo ostvarenje izgledalo u tom trenutku nemoguće, njihovo ponavljanje i vjerovanje dovodilo me je u stanje mira. Njihovim uzastopnim ponavljanjem mijenjala sam negativna uvjerenja u svojoj podsvijesti i mijenjala kemijske procese u svome mozgu.

 

3. Vjerujem u sebe i svoj talent

Na početku sam bila kritična prema svom načinu rada, smatrala da još ne znam dovoljno ili da nisam dovoljno dobra, no vjerovala sam da trudom i disciplinom mogu naučiti puno i biti odlična u onome što radim. Tako je i bilo. Proces učenja naravno nikada neće prestati, no povjerenje u sebe dobilo je čvršće temelje.

 

4. Čak i kad me je bilo UŽASNO strah nisam odustajala

Nikada nisam odustajala od onoga u što sam vjerovala. Znala sam da bez obzira kako se stvari u tom trenutku odvijale, netko će jednoga dana prepoznati moj trud.

I kada me znao shrvati umor zbog straha i kada sam plakala od jada, uvijek sam se silila da napravim barem nešto.

Time sam ušutkavala i svoje Niže Ja koje bi me ili sabotiralo da nešto napravim ili bi mi kreiralo osjećaj krivnje kada nešto ne bih napravila.

Suprotstaviti se tom “unutarnjem demonu” na svakodnevnoj bazi, bila je moja najveća pobjeda.

5. Pouzdaj se samo u sebe i zaboravi na druge

U početku volimo biti okruženi prijateljima koji nam daju podršku i ljudima koji nam nude svoju pomoć, no prvenstveno se moramo OSLONITI NA SEBE.

Ne odgađati zadatke jer je “tamo netko obećao da će nam nešto napraviti pa do tada bolje da ništa ne započinjem”.

Uvijek razmišljaj na način da si sama i da sve ovisi samo o tebi. Drugi su dobro došla alternativa, no mogu se i iz nekog razloga predomisliti. Što god da se dogodilo, ti ćeš uvijek biti spremna.

6. Spremna si i kad misliš da nisi spremna

Koliko puta si se uhvatila u mislima tipa: “Ma još ću samo ovo naučiti pa ću onda biti dovoljno dobra. Još ovaj tečaj, ova radionica i onda će sve sjesti na svoje mjesto”.

No moram ti reći da takvim razmišljanjem nikada nećeš doći do onoga nivoa na kojem ćeš biti potpuno zadovoljna. Nema te škole koja ti može dati ono što ti može dati praksa. I zato kreni što prije u ostvarivanje svog sna. Sve ostalo potrebno doći će ti putem.

7. Odgađanje je znak otpora, straha od uspjeha, zadobivanja moći

Koliko sam se samo puta uhvatila kako satima surfam Facebookom ili internetom. Vrijeme bi proletjelo u tili čas, posao ne bih napravila i onda bih dan završila s ogromnim osjećajem krivnje, obećavši si kako ću drugi dan odraditi sve što sam planirala. Drugi dan bi došao…i pogađaš…ja bih učinila isto.

Dok nisam shvatila da je moje odgađanje duboki unutarnji otpor prema promjenama. Kada bih odlučila sjesti i napraviti koncept za neku uslugu, pojavio bi se grč u tijelu i ja bih spas tražila u bezvrijednom surfanju.

Sve dok nisam shvatila da jedan veliki dio mene sabotira moj uspjeh. Shvatila sam da u meni postoji energija koja mi govori da nisam dovoljno dobra i da sam glupa.

I svaki puta kada bih sjela u meditaciju, u kojoj sam htjela razriješiti taj svoj problem, pojavila bi se slika učiteljice u 3. razredu osnovne koja me cijeli sat posramljuje jer nisam znala riješiti matematički zadatak na ploči.

U tom sam trenutku postala uvjerena kako ne znam, nisam dovoljna dobra i kako sam glupa. Bilo je potrebno mnogo energije i truda da se to uvjerenje raspetlja.

I danas ga još uvijek ponekad osjetim i u tom trenutku ostavljam sve i posvećujem mu se u potpunosti jer kako uspjeti ako dio vas to ne želi.

8. Svi posjedujemo talent za nešto

Svatko od nas odabrao je zanimanje kojim će se u ovome životu baviti i koje će mu donijeti ispunjenje i radost.

Nema veće sreće kada taj talent i otkrijemo. Taj talent tada postaje strast. Sve ostalo su samo surogati. I koliko god sam mislila da sam u nečem drugom bila dobra (i bila sam), uvijek sam se osjećala drugorazrednom jer to nisam uistinu BILA JA.

Pronađi svoj talent i utjelovi ga. Tvoj život će se u potpunosti promijeniti i dobiti će smisao.

9. Svi imamo pomoć iz duhovnog svijeta

Svatko je od nas okružen divnom svitom pomagača iz duhovnog svijeta koji čekaju da ih zamolimo za pomoć.

Da, imaju oni i onih zadataka koje smo ih zamolili prije rođenja no uvijek moramo imati na umu da oni čekaju naš zaziv jer ne smiju kršiti pravilo naše slobodne volje.

No pomoć (u onom obliku u kojem to očekujemo) ponekad neće doći ako moramo naučiti neku lekciju ili ako nije pravo vrijeme za njenu manifestaciju.

Ipak spoznaja da nismo sami, olakšava nam da se hrabrije nosimo sa nedaćama i problemima.

I NIKAKO nemoj pomisliti kako nisi zaslužila ili nisi dobra za svoje pomagače. Zapamti da oni znaju tvoju dušu i tvoj put bolje nego ti sama. To je kao da kažeš da roditelj ne voli svoje dijete jer je bilo zločesto.

10. Budi zahvalna

Ne mogu dovoljno naglasiti koliko sam zahvalna za svoj život.

I u one teške dane ispunjene prazninom, bespomoćnošću i jadom- uvijek sam pronalazila nešto za što sam bila zahvalna. Taj osjećaj zahvalnosti je bio onaj koji me je čupao iz tame i govorio da postoji razlog zbog kojeg se treba boriti, ustati iz kreveta i ići za svojim snom.

I dan danas ne postoji večer kada ne zahvalim za dan i sve one divne stvari koje su ga učinile posebnim.

Danas kada pogledam iza sebe i na sve one mukotrpne dane, ne mogu ne nasmijati se i reći samoj sebi: “E, stvarno si hrabra.”

Svatko od nas u sebi nosi veliku količinu hrabrosti i ona će doći do izražaja onda kada znamo da se borimo za dobru stvar, SVOJU STVAR!

 

~Natalija