Niti jedna životna promjena nije laka.

Niti kad je činimo iz radosti i uzbuđenja što zakoračujemo u jedan novi život niti kad je radimo iz nužde ili potrebe kako bismo promijenili stanje i životnu situaciju koja nas čini nesretnima.

Bez obzira na broj promjena koje smo već u životu imali, uvijek se čini da se sa svakim novim početkom ponovno spotičemo i odgađamo odluku i svaki taj novi proces čini se kao ponovni susret s najvećim unutarnjim otporima.

Što je to što ljude sprečava da učine onu važnu promjenu u svom životu i koje su to komponente koje u sebi moramo kultivirati da bi nam svaki sljedeći korak u novi život bio lakši?

Ono što sam kroz rad na sebi i drugima najčešće primjećivala i primjenjivala je sljedeće:

IZBOR

Svatko od nas ima slobodu i pravo izbora. Imaš pravo dati otkaz, rastati se, otići živjeti u drugi grad, reći ne najboljoj prijateljici, prestati jesti meso, činiti one stvari koje su drugima neobične ili lude.

Koliko sam samo puta čula: „ Ali zar ja to smijem? Zar si zaista to mogu dozvoliti?“.

Bog nam je dao tu slobodu da odlučujemo za sebe i da budemo majstori svoga života.

No to je tako teško kada to zaista i moramo učiniti jer se bojimo osude i bojimo se kritike.

Bojimo se povrijediti i bojimo se da ćemo ostati sami.

No život je u našim rukama i sve što činimo, činimo samo sebi.

ODLUKA

Svatko od nas mora sam donijeti odluku za sebe.

Nitko to ne može učiniti umjesto nas. Niti naši roditelji, niti partner, niti okolina, guru, učitelj, svećenik, najbolji prijatelj.

Jer nitko od tih osoba ne hoda u našim cipelama i nitko ne osjeća ono što osjećamo mi dok nam duša šapuće gdje moramo ići.

Ono što je problem prilikom donošenja vlastitih odluka je spremnost da se preuzme ODGOVORNOST za odluku i njen ishod.

Lakše je kriviti nekoga drugoga ako plan ne uspije nego se okrenuti sebi i iskreno si reći gdje smo pogriješili.

No bez obzira da li naša odluka naišla na pozitivan ili negativan ishod, teške reakcije okoline ili podršku, posljedice se uvijek vraćaju nama i na nama je da odaberemo što je najbolje za naš život.

STRPLJENJE

Mnogo je onih koji vjeruju da uspjeh dolazi preko noći i nakon nekog vremena odustaju misleći kako nisu dovoljno dobri ili s njima nešto ne štima jer njihov plan nije uspješan koliko su željeli.

Svaka je nova promjena u životu kao novorođenče kojem je potrebno vrijeme da stekne sigurnost i počne hodati na svojim nogama.

Potrebne su godine i godine poliranja i peglanja da bi naš plan saživio i da bi rastao.

Mi smo istovremeno i roditelj našem „djetetu“. Polako ga bodrimo, hvalimo, usmjeravamo, učimo i pri tom učimo jako mnogo i o sebi i o svojim stavovima, svjetonazorima i uvjerenjima.

Stoga budite strpljivi i ne odustajte od svog cilja, koliko god vam se daleko činio.

Nije grijeh ne uspjeti, grijeh je odustati od svojih snova i uopće ne probati.

HRABROST

Mnogi odustaju od promjene zbog ogromnog straha od nepoznatog. Boje se da neće uspjeti, da će pogriješiti svojim odabirom, da će biti krivo shvaćeni, da će novo biti možda gore nego staro.

Stoga je potrebno kultivirati hrabrost i uvjerenje da svaka nova promjena, koliko god možda bila teška i na samom početku na klimavim nogama, ipak nosi jedno novo životno iskustvo, nove izazove i mogućnosti da naučimo nešto kreativno, izazovno, drugačije.

Kao što bi mudri ljudi rekli: „ Brod je siguran u luci no to nije njegova namjena“.

Stoga uputimo se svi hrabro u nove vode našeg života i suočimo se s olujama života.

ČAST

Često ćete se na svome putu susresti sa sramom, pogotovo onim plemenskim gdje će vas vaša okolina (obitelj, zajednica, okolina, društvo) pokušati zaustaviti u vašim promjenama jer ne žele da budete drugačiji od njih i jer ne igrate po zadanim normama plemena.

Oduprijeti se pritisku okoline vrlo je teško, pogotovo ako se koriste svojim najvećim oružjem SRAMOM, jer zašto biste vi bili bolji, drugačiji, slobodniji, obrazovaniji, gradsko dijete, umjetnik ili nešto slično ako vaše pleme traži od vas da se pokorite njegovim pravilima?

Kako se oduprijeti osjećaju srama? Njegovom suprotnošću a to je ČAST.

Što je čast? Čast su svi oni trenuci u vašem životu kada ste bili zadovoljni sobom, ponosni sobom, kada ste znali da činite nešto dobro za sebe i u tome uspjeli, kada ste slijedili svoju intuiciju i izborili se za sebe. KADA STE ZNALI DA STE BILI DOBRI!!

Prisjetiti se svih tih trenutaka, znači podići frekvenciju svojih osjećaja iznad onih srama i biti spreman oduprijeti se svim pritiscima koji žele da promjenu ne sprovedete.

VJEROVATI SEBI

Svaka promjena iziskuje i veliko povjerenje u sebe. Povjerenje da ćemo plan izgurati do kraja, da imamo ono što je potrebno i da smo dovoljno uporni, disciplinirani i tvrdoglavi.

Ovo je vrlo važna osobina jer će naše Niže Ja upotrijebiti sva oružja u obliku strahova, otpora, omalovažavanja i obmanjivanja ne bi li nas uvjerilo kako nismo spremni, dovoljno pametni, sposobni, dobri.

Kako se stječe povjerenje u sebe? Suočavanjem sa strahom.

Iako možda ovoga trenutka ne mislite da imate svu potrebnu hrabrost, disciplinu i uvjerenost da možete, ipak to učinite.

Tek kada pokrenete energiju prema svome cilju, znat ćete što je još potrebno učiniti. A i samim činom kretanja iz nulte točke, osjećat ćete da ste nešto postigli i osjećat ćete se bolje u svojoj koži.

Jer samopouzdanje se gradi kao kuća. Cigla po cigla, kamen po kamen. Svakim korakom, svakom akcijom umjesto otporom.

Uostalom osvrnite se u svoju prošlost i pronađite primjere kada ste vjerovali u sebe. Ima ih tonu, što znači da tu energiju već posjedujete samo ste možda nakon dugog vremena bivanja u komfornoj zoni zaboravili kakav je to osjećaj.

VJERA- SVEMIR TE PODRŽAVA

Vaše Više Ja i vaše duhovno vodstvo jako voli promjene. Voli jer je to prilika za učenje, prilika za rast, prilika da se jednom zauvijek otarasite onih strahova i blokada zbog kojih u prošlosti/prošlim životima niste učinili ono što ste morali.

Kao ljubitelj promjena, Svemir vas podržava i čuva vam leđa, usmjerava vas i štiti, miče ono što je nepotrebno i donosi ono bez čega ne možete.

No da bi se to dogodilo i vi morate imati vjeru u vodstvo. I vi morate biti uvjereni da u svakoj promjeni niste sami i da samo morate dobro slušati i otvoriti prostor za novo.

Što to znači? To znači oslobađati se strahova, briga, sumnji, nervoze, laži, iluzija. Biti potpuno otvoren i slobodan i djelovati kad je to potrebno.

Život bi nam bio mnogo lakši kada bismo bili čvrsto uvjereni da imamu svu potrebnu podršku.

LJUBAV I POŠTOVANJE PREMA SEBI

Činimo li promjene koje su potrebne našem životu, činimo veliku stvar sebi. Iskazujemo duboko poštovanje i ljubav prema svom veličanstvenom biću.

Ovdje smo kako bismo učili a učiti možemo samo iz promjena. Svaka stagnacija, svako odustajanje, svako pomirenje sa situacijom, znak je da ne volimo dovoljno sebe i da se smatramo nedovoljno sposobnima.

No svatko je došao s darom, svatko nosi pregršt iskustava, znanja, mudrosti i svatko ima ono nešto što ga čini jedinstvenim. Otkrijte što je.

Zavirite u svoju natalnu kartu i imat ćete navigacijski sustav.

Uostalom na kraju priče samo se pitajte: „ Da li sam sretan/sretna? Što bi me učinilo sretnom osobom?“ i djelujte shodno odgovoru.   Sretno!

~Natalija

 

Photo by Kyle McEvoy on Unsplash