Tekst koji sam prevela i koji izvrsno prikazuje fazu u podizanju svijesti a koju znamo pod nazivom “Tamna noć duše”. Nažalost ne mogu naći ime autora pa će ostati nepoznat.

***********

«Tamna noć duše» zvuči kao poprilično prijeteće iskustvo koje bi bilo poželjno izbjeći.

No, četvrtina probuđenih duša na putu prema višoj svijesti, prolazi kroz tamnu noć duše. Zapravo moguće je da prođu kroz nekoliko njih dok ne iskuse duboku radost svoje istinske prirode.

Mnoge probuđene duše poticale bi iskustvo tamne noći kada bi znale što je to.

No onome tko se nalazi unutar stanja tamne noći, patnja se čini beskrajnom.

Tamna noć pojavljuje se na naprednom stupnju razvitka svijesti.

Obično se pojavljuje kao inicijacija prije ulaska probuđenog u vezu s višom svijesti.

Tamna noć pojavljuje se i kod onih koji ne traže samo vezu nego i stapanje i jedinstvo s višom svijesti.

Pojam tamne noći duše koristi se naširoko, no njegovo općenito značenje, predstavlja dugačku i duboku odsutnost svjetla i nade.

U tamnoj noći osjećamo duboku samoću.

Tamna noć duše obično se razvija na sljedeći način: Vi, kao dosljedan tragač, prolazite kroz mnoge značajne faze i napredujete prema višoj svijesti. Vaša vjera je snažna. Održavate odana prijateljstva s drugim tragačima i možda ste već pronašli i posebnog učitelja. Iskusili ste realnost viših stanja svijesti i stremite još dubljem ujedinjenju. Prepoznajete principe viših sila na djelu u vašem životu. No, sve u svemu, ipak bolno osjećate da ste još uvijek na vanjskoj strani. Osjećate se uhvaćenima između starog načina života, starih tendencija i asocijacija i ovog maglovitog, nedostupnog nivoa više svijesti.

Osjećate se kao u egzilu u oba svijeta. Ne spadate više u prošlost, u stari prazan ili neispunjen način života, no na neki način ne spadate ili se ne osjećate kao kod kuće uz one koji sasvim prirodno kroče putem više svijesti i njene realnosti. Oni su iskusni, oni su u jedinstvu. Oni su drage osobe i osobe koje mnogo pružaju.

Ali vama je nemoguće živjeti punim srcem i umom, na način kako to oni žive. Oni jednostavno primjenjuju principe više svijesti, dok je vama to još uvijek teško. Manifestacije i dokazi za njih su svakodnevica.

Vi se istežete kao magare prema klasu kukuruza koji vam uzmiče, istovremeno povlačeći za sobom teško breme starih obrazaca i tendencija.

Trudite se biti dobri no često vam to ne polazi za rukom. Trudite se biti puni ljubavi no često je vaše srce tvrdo kao kamen. Ponekad vaši projekti propadaju a vi nastavljate s borbom i još uvijek se ne uspijevate probiti. Znate da je to put- put radosti- no vaš život izgleda kao da je neplodan/neproduktivan mjesec ili dva, pa čak i dulje.

Pitate se gdje je nestala ona prijašnja radost i stremljenje?

Do tog određenog trenutka postojala je radost. No sada postoji samo ustrajnost, uporna ustrajnost. Ustrajni ste jer ne možete pojmiti povratak na staro. To bi za vas značilo kao povratak u zatvor, kao život s lobotomijom.

Duboko u sebi želite radost i ispunjenje, jednostavno manifestiranje obilja no nešto ne štima. Nemate pojma o čemu se radi, no nešto je pošlo u krivo i vaše meditacije izgubile su svoju draž.

Ponekad, u rijetkim trenucima u vašim meditacijama ipak osjećate trenutke mira.

Vaš um koji je u agoniji i vaše srce, odmaraju od turbulentnih trenutaka i čak ste zahvalni i na tim rijetkim ali dubokim trenucima. Vaš nekada lak životni ples, koji je nestao na neko vrijeme, mučan je i osjećate kao da se nalazite u stranoj, nepoznatoj zemlji. 

Vaši prijatelji promatraju vas i izražavaju svoju brigu.

Vi poštujete njihove tople riječi potpore, no osjećate da jednostavno ne možete odgovoriti na isti način. Vaše srce je neosjetljivo. Istovremeno vaši vas prijatelji pokušavaju razveseliti. Pozivaju vas na kave, ručak. Dobro glumite zahvalnost, bez obzira na prazninu koju osjećate iznutra. Što vam je još činiti? Pitate se da li uopće imate ikakva prava biti u njihovoj blizini i čak niti ne želite njihovu blizinu. Razmišljate o odlasku u drugo mjesto, no gdje biste otišli? Što biste time dobili?

Nekolicina vaših prijatelja znaju kroz što prolazite, jer su kroz to prošli i sami. Osjećaju da jedino što mogu učiniti za vas jest da vas ohrabruju da idete dalje. Oni znaju da ako nastavite da ćete i uspjeti. Oni znaju ako odustanete, da ćete odbaciti sebe i vratiti se starom životu, kao vječni stranac- niti kod kuće sa sobom niti bilo gdje drugdje. Prepoznaju da vas vaše Više Ja, iz ljubavi, podiže u svoj zagrljaj. Oni vide da ste uvučeni u svoju tamnu noć zbog vašeg velikog unutarnjeg potencijala i da vaš zahrđali, stari Ego od vas zahtijeva da prođete kroz tamnu noć duše kako biste bili transformirani

I onda se dogodi. Sveta prisutnost ulazi u vašu sobu- slatko, nježno. Osjećate kako vas ispunjava. Vaš um je ispunjen svjetlom. Vaše srce, vaše tiho srce, ispunjeno je mirom. Taj mir širi se kroz vaše tijelo kao hladan izvor planinske vode. Teče vašom kralježnicom, vašim umom i pod vašom kožom. Posvuda.

Ta prisutnost se također kreće kao povjetarac oko vašeg otupjelog uma i srca. I tada par dana kasnije, počinjete osjećati i vatru radosti. I u ovome trenutku, u nemogućnosti da se više za išta drži, vaš Ego otpada! Vaš ignorirajući, arogantni, strašljivi osjećaj sebe otpada. Stojite u svjetlu- novo biće, slobodno biće- transformirani. 

Vjerovali ili ne ali tamna noć nije ništa drugo nego transformacija. Vaš Ego, vaš ograničavajući dio vas, vaša pogrešna ideja o tome tko ste, mora se rasplinuti.

Prepoznajete da je vaš Ego bio taj koji je zasjenjivao vašu višu svijest i vašu istinsku prirodu. Vaš stari osjećaj sebstva bio je neadekvatan u odnosu na vaše nove nade i stanje. Vaša patnja intenzivira se zbog krivih zaključaka. Previše ste navikli razmišljati na način na koji ste razmišljali u prošlosti. Kroz svoj život skupljali ste informacije i reakcije iz vanjskog svijeta o tome tko ste i gdje ste.

I ti inputi integrirani su u vas i u nešto što zovemo Ego- vaš krivi osjećaj o tome tko ste. I dokle god ste dozvoljavali tom neodgovarajućem dijelu sebe da dominira vašim životom, niste mogli otkriti svoju pravu prirodu. 

Vaš Ego je vrlo snažan- a kako i ne bi kada ste u njega investirali toliko svojih misli i osjećaja- i vaše stajalište o životu baziralo se na egocentričnoj perspektivi.

Vaš Ego progresivno je rastao vašeg cijeloga života jer je osnova vašeg razmišljanja o egzistenciji i prirodi, bila snažno povezana s Egom.

A vaš Ego, zbog vaše patnje ili ograničavajućih okolnosti u životu, želi imati više moći nad situacijom i ugodniji život. Naš Ego čak i teži tome da postigne viša stanja svijesti kako bi još više dominirao životom. Ne uvijek, ali često je naš Ego taj koji uporno traži više stanje svijesti. Želi kontrolirati, želi manipulirati događanjima i postići da život bude onakav kakvim ga on želi. Ali dokle god vaš Ego dominira vašim životom, on je uvijek u koliziji s vašom istinskom prirodom i višom sviješću. I tada dolazi do raspada. U jednome trenutku mora doći do konfrontacije ako želimo da naša viša svijest ispliva i ako uistinu želimo znati tko smo i koje ljudske mogućnosti posjedujemo.

Nadalje- a ovo je iznimno važno, posebice u razumijevanju tamne noći duše- vaš Ego se razvija od djetinjstva pa nadalje i uvjeren je da je on taj koji koordinira životom.

Općenito govoreći, vaš Ego je taj koji smatra da je on taj koji bira što će vaš um misliti i vaše srce osjećati. Smatra da je on taj koji odabire aktivnosti i poslove koje ćete obavljati. Vaš Ego, smatra da je on taj koji je tvorac, uvjeren je da obavlja i završava sve u vašem životu.

Sada možete vidjeti kako se razvija tamna noć duše. Vaš krivi osjećaj sebe stajao je na putu vašeg prosvjetljenja.

Može se dogoditi da dok se ne usidrite u vašu višu svijest, da se dominacija vašeg Ega vrati. Ponekad kada ste umorni ili pred vama stoje nove mogućnosti, postajete ranjivi i predajete uzde svojem Egu koji će ponovno zasjeniti višu svijest, dok ponovno ne postanete svjesni što se dogodilo. I tada hrabro i svjesno izvlačite svoju pravu prirodu i suočavate s vašim starim Egom. U suprotnom ponovno se suočavate s tamnom noći duše. 

Osoba koja je u potrazi za višom sviješću jest zapravo u potrazi za načinom transformacije Ega.

Želi prekinuti tiraniju Ega i biti svoja a ne da se povodi za krivim iskustvima i emotivnim inputima kojima smo ispunjavani od početka svojega života. Naravno da su i ta iskustva imala svoju vrijednost i učila nas, no u većini su nam dala samo iluzorno iskustvo sebe. Vi niste pogreška i niste luzer. Čak se i ubojica može promijeniti i postati novo biće.

No treba još nešto imati na umu.

Kako rastete prema višoj svijesti, vaš Ego zasigurno neće skromno čekati u pozadini i transformirati se.

Može se dogoditi da razvijete visoko razvijeni Ego koji je siguran da je on taj koji je zaslužan za vaše otvaranje prema višoj svijesti. Vaš Ego može biti jako zainteresiran za karakteristike više svijesti, za meditaciju i sve što je povezano uz prosvijetljena bića. Vaš Ego se osjeća velikim i zadovoljnim na putu prema višoj svijesti. Vaš Ego također može smatrati da će on biti taj koji će jednoga dana donijeti prosvjetljenje i buđenje u vaš život.

Uvjereno je da će postići višu svijest. Ironično zar ne, s obzirom na to da vaš Ego i stoji na putu prema svjetlosti u tamnoj noći. Stoji između vas i vašeg ispunjenja.

Zapravo duljina vaše tamne noći ovisi o okrutnosti i spretnosti vašeg Ega. Može voditi vrlo dugačku bitku ako se boji da će biti uništeno ili će se morati predati nečemu mnogo većem nego što može pojmiti. Nevjerojatno je da vaš Ego želi biti dio čina prosvjetljenja. Ego želi biti taj koji će dovesti višu svijest u vaš život na svoj dramatičan način. Uvjeren da je on taj koji je tvorac i dalje se ne predaje- sve dok ne dođe do trenutka kada se pojavljuje tamna noć duše i kada vaš Ego postaje svjestan da niti ne može prouzročiti niti unijeti višu svijest u vaš život.

Ego ne može niti svojom voljom niti bilo kojim znanjima kreirati ispunjenost srca koja će zaustaviti vašu duboku patnju. Na neki način vaš Ego prepoznaje u tamnoj noći duše da je on ta bolest. Prepoznaje svoj odraz na um i na srce i u naprednom stanju vašeg puta, prepoznaje da je oduvijek tupi agent i visoki kameni zid koji priječi ulazak svjetla. Ego stoji protivno vašem ispunjenju vaše vjere i realizaciji vaših najdubljih stremljenja. Napokon je vaš Ego pronašao nešto što ne može učiniti i u tamnoj noći duše postaje uvjeren da je nesposoban. Ne može se nositi sa vašom patnjom ili ispunjenjem vaših stremljenja. Ništa što učini, misli, kupi ili gdje god da ode neće dostajati.

I ovdje u tamnoj noći duše, vaš životni suputnik Ego umire, impotentan. Ispunio je svoj dio no sada slab i nekompetentan ne može ništa drugo nego se transformirati. Vi se budite i oslobađate se krivog osjećaja sebe. I tamna noć duše tu prestaje.