DETOX je riječ koja nas bombardira sa svih strana.

I ako ste i vi, kao i ja, pobornik zdrave prehrane, onda zasigurno na svom FB zidu ili u email sandučiću često viđate savjete ili programe promovisane od strane kompanija poput The Marketing Heaven, o tome kako detoksificirati tijelo.

Pa se tako predlaže da pijemo zelene sokove, da se držimo podalje od alkohola i šećera, da jedemo više manjih obroka, da postimo i slično i uskoro ćemo se osjećati fantastično i preporođeno i zavoljet ćemo naš odraz u ogledalu.

I slažem se s time da nas odgovarajući unos hrane stvarno može preporoditi no dragi moji, ako niste znali, toksini se ne nalaze samo u hrani, piću i u zraku. 

Nije dovoljno samo pogledati što jedemo nego i tko ili što izjeda nas!

Nakon 60 dana stroge dijete zbog gljivica i bakterija u svom tijelu, jedan dan mi je kliknulo da se ovdje ne radi samo o parazitiranju fizičkih oblika života na mome tijelu. Ovdje se radilo o nečem mnogo dubljem- energetskom parazitiranju čijeg omjera nisam bila svjesna i kojeg sam godinama dozvoljavala zbog nesigurnosti i manjka samopoštovanja,

Tuđe nas energije u našem energetskom polju mogu kočiti, ispijati i blokirati u našim stremljenjima. Mogu nas držati na jednom mjestu. Mogu nas učiniti bolesnima (pogotovo ako imamo posla s energetskim vampirizmom) i učiniti naše dane depresivnima i apatičnima.

Osjećamo kako nikako ne možemo stati na svoje noge. Stalno nam je potreban oslonac (štaka). Kao da smo pod utjecajem uroka i odgađamo postati ono što želimo, izgovarajući se da nije pravo vrijeme, da nemamo energije ili vremena. Sabotiramo našu neovisnu, sretnu budućnost.

Htjelo bismo otići, htjeli bismo se maknuti ali nas ta energija koje jesmo ili nismo svjesni stalno vraća na isto mjesto- mjesto koje nam naše Niže Ja lažno prikazuje kao mjesto sigurnosti.

Naše Niže Ja cvjeta u ovakvim okolnostima, držeći uzde našeg života u svojim rukama. I dok god nismo svjesni što nam se događa, ili ignoriramo, potiskujemo, lažemo sami sebe (jer ruku na srce, svi mi na jednom nivou osjećamo da nešto ne štima u našem životu), energetski će toksini trovati naš život.

Što možemo učiniti u vezi toga?

Kao prvo moramo postati svjesni tko je toksičan za nas.

Evo nekoliko primjera:

 • Bivši partner ili ljubavnik kojim smo bili opsjednuti. Netko u koga smo zaljubljeni i tko ne dijeli naše osjećaje. Netko s kim ne možemo biti ali ne možemo niti okrenuti novi list u životu.

 

 • Prijatelj koji nas uvijek iscrpi do kraja. Nakon susreta se moramo liječiti još nekoliko dana.

 

 • Bilo koja osoba u našoj sredini koja je hiperkritična, sklona osuđivanju ili agresiji.

 

 • Radni kolega, partner, šef koji istresa svoje negativnosti na nama

 

 • Član obitelji koji je manipulativan, kontrolor, ponižavatelj i općenito toksičan za vaš život

 

 • Situacija iz prošlosti koja vas još uvijek progoni

 

 • Bivši posao, otkaz.

 

Druga stvar koju je potrebno učiniti je osvijestiti program koji će nam najviše pomoći.

Kao što niti svaka dijeta ne odgovara svakoj osobi, tako niti program energetske detoksifikacije ne funkcionira za svakoga.

Recimo, Vodenjaci su osobe koje jako brzo odrađuju program. DELETE i to je za njih to! Brzinska, instant dijeta za njih je kao stvorena. No ako ste emotivan Rak s podznakom u Škorpionu kao ja, koji će se do kraja žrtvovati i dati sve od sebe ne bi li ipak to nešto opstalo, e onda vam treba onaj dugoročniji program (koji može trajati i godinama).

Pa evo mojih prijedloga energetske detoksifikacije:

 1. Maknite se fizički u potpunosti iz energije osoba ili situacija koje su za vas toksične. Ako to trenutno nije moguće u potpunosti, smanjite kontakt na minimum.
 2. Bacite sve predmete koji vas podsjećaju na toksične osobe ili situacije. Čak i one najdraže uspomene! Zapamtite; svaki predmet sadrži energiju koja ostaje u vašem biopolju.
 3. Prestanite pratiti tog nekog putem društvenih mreža ili interneta. Ovaj će korak zahtijevati veliki prag samodiscipline, pogotovo ako je vaš um opsjednut tom osobom a vaše Niže Ja vam daje razloge zbog kojih želite provjeriti kako je.
 4. Ne pričajte s drugima o tom nekome ili nečemu (osim s terapeutom ili duhovnim učiteljem). Negativan razgovor vodi vas u još veću toksičnost.
 5. Izbjegavajte mjesta na kojima se pojavljuju osobe koje vas iscrpljuju ili opsjedaju. Izbjegavajte mjesta koja vas čine sentimentalnim.
 6. Ne slušajte glazbu koja vas podsjeća na nekoga. Glazba je okidač za uspomene.
 7. Obrišite sve poruke, emailove, bacite sva pisma, podsjetnike. Bacite ili spalite sve fotografije. Zapamtite: želite novi život, zar ne?
 8. Otiđite na neko putovanje, maknite se iz rutine, upoznajte nove ljude.
 9. Napravite kidanje energetskih spona, bilo da se radi o osobi, poslu, situaciji.
 10. Potražite pomoć terapeuta, duhovnog učitelja, mudrog prijatelja koji zna i želi slušati. Riječ POMOĆ ne znači ništa drugo doli povratiti svoju MOĆ.
 11. Afirmirajte najmanje 30 dana: “U potpunosti se oslobađam osobe/situacije X i to fizički i energetski. Izlazim iz tog odnosa čist i preporođen.”

 

I kao i sa svakim detoxom, tako će i s ovim na početku biti teško. Kada krene detox, vaše će se Niže Ja buniti i nastojati vas vratiti u stari obrazac. Pojavit će se depresija, nervoza, strah, brige, nesanica, duboka tuga ili ljutnja. Opsjedat će vas želja da još samo jednom na brzak pogledate profil tog nekoga, da se pustite negativnostima oko prošlosti ili da probate ipak izmamiti mrvicu ljubavi.

No ako izdržite i oduprete se izazovima koje će pred vas staviti vaše Niže Ja, jednoga ćete se dana probuditi bez one boli, duboke patnje, nemira i nespokoja.

Odjednom će život postati ljepši!

~Natalija