Nervoza, ljutnja, depresija, apatičnost, česte promjene raspoloženja, bol u križima, nadutost, snažna bol u trbuhu i da ne nabrajam dalje…ženama dobro poznato stanje prije i tijekom menstruacije.

Noćna mora za većinu žena!

Jučer slušam jednu radijsku emisiju u kojoj je tema bila PMS.

Radijski voditelji zamolili su muškarce da se jave i kažu kako se nose s PMS-om svojih partnerica i žena u svojoj okolini. Bilo je tu raznih priča i savjeta no najčešće se moglo čuti “bježi glavom bez obzira”.

U jednom je dijelu radijska voditeljica iznijela podatak prema kojem bi čak 49% europskih žena vrlo rado na nikada više nemaju menstruaciju. Ostatak je otpadao na one koje bi voljele da im dolazi svakih par mjeseci i na one koje s tim nisu imale problema.

Poražavajući je ovo podatak i zapravo pokazuje koliko je malo žena svjesno važnosti menstruacije i koliko je malo žena spremno otkriti pozadinu svog PMS-a.

Jer drage moje žene, predmenstrualni sindrom NIJE nešto potpuno normalno što bi nam se trebalo događati iz mjeseca u mjesec. Poznajem nekolicinu sretnih žena koje nemaju apsolutno nikakvih problema i koje mi kažu da ponekad i zaborave na krvarenje, želeći reći koliko lako i nesputano prolaze kroz ovo razdoblje.

I ja sam jedna od tih sretnica ali tome nije bilo oduvijek tako. Bezbolna menstruacija i izostanak PMS simptoma nešto je što me prati tek zadnjih 10 godina. Do tada sam patila grčeći se u bolovima, preklinjala dan kada sam rođena kao žena i tjedan dana prije početka krvarenja bila potpuno beskorisna, kako sebi tako i okolini.

Žene su zaboravile zbog čega imaju menstruaciju. Ovdje ne pričam samo o onom fizičkom, anatomskom razlogu. Ovdje govorim o puno dubljem razlogu, onom psihološkom (emotivnom, mentalnom i duhovnom).

Doba menstruacije za mene je period kada se povlačim od svijeta. Uživam u svojoj samoći i mnogo se lakše povezujem sa svojim unutarnjim osjećajima. Mirnija sam, povezanija, stabilnija. Treba mi snažniji kontakt sa ženskom, majčinskom, planetarnom energijom. Osjećam se moćnijom (kao neka mudra starica koja progovara samo kada je to nužno). Nemam milosti prema onima koji me pokušavaju svjesno ili nesvjesno uznemiriti. Svijet mi nije potreban (za razliku od doba ovulacije kada želim samo zabavu i druženje). Sve što mi je potrebno je mir i tišina.

Žene su se davnih dana za vrijeme menstrualnog krvarenja okupljale u tzv. crvenim šatorima gdje bi jedna drugu njegovale, pričale priče i mirovale. Muškarcima je pristup bio zabranjen i oni su poštovali to vrijeme koje su žene trebale za sebe.

Žene su u tom periodu i najosjetljivije i najotvorenije te su samim time povezanije s višim sferama i često se od žena u tom periodu tražio savjet. Nisu se smatrale prljavima i nečistima. Dapače, bile su poštovane i davala im se sloboda koja im je bila potrebna.

S vremenom kako je religija sve više preuzimala i oblikovala kolektivna uvjerenja, tako je odjednom menstruacija postala nešto što treba skrivati, čega se treba sramiti i po mogućnosti ne dozvoliti da to utječe na ženinu produktivnost. Npr. u makedonskoj pravoslavnoj crkvi žene recimo ne smiju dodirivati svete ikone dok imaju krvarenje jer se smatraju nečistima.

Žena se odjednom trebala sramiti svoje prirode.

S razvojem civilizacije stvari se nisu puno promijenile jer je negativno uvjerenje već pustilo jako i duboko korijenje. Sjećam se svoje bake koja mi je kao tinejdžerki 80-tih govorila kako se ne smije pričati da imaš menstruaciju i da to treba sakriti, pogotovo od muškaraca što je bilo baš „divno“ usađivanje krivih programa u podsvijest mlade djevojke, no baka za drugačije nije znala.

Danas imamo uloške, tampone, mooncups i tablete koje pomažu prije, za vrijeme i poslije.

No nismo se baš puno odmaknule od svojih pretkinja osim što imamo “bolje proizvode” za “jednostavnije” rješavanje te mjesečne tlake (moja baka je stavljala krpice od grubog platna koje bi zatim prala kad je nitko nije gledao).

Po mom mišljenju higijenski ulošci i tamponi jedan su od razloga steriliteta i bolesti reproduktivnih organa i vaginalne flore. Nositi nešto što nije izrađeno od prirodnih materijala i izbjeljivano kemikalijama, 5-7 dana u tjednu svaki mjesec, ne može nikako biti dobro za naše tijelo. Ako mislite da bi se o tome trebali pobrinuti proizvođači, onda ste u dubokoj zabludi. Profit od higijenskih uložaka je ogroman jer su potrebni svakoj ženi pa se koriste jeftini materijali.

Žene također u većini reagiraju negativno na spomen menstruacije.

Kažeš li da imaš mengu, svaka će ti žena uputiti suosjećajan pogled kao da se borim s neizlječivom bolešću, umjesto da se radujemo što nam tijelo normalno obavlja svoju prirodnu funkciju. Veselje možda dolazi samo u onim trenucima kada smo u strahu od neželjene trudnoće.

Doba feminizma i većeg oslobađanja žena, odvelo je žene u jednu drugu krajnost ponudivši im slobodu odlučivanja i biranja poslova koji su se do tada smatrali strogo muškima. Uskačući u muške cipele, žena se još više odvaja od svoje ženske prirode jer sad svjesno ili nesvjesno mora dokazati da je zaslužila takve pozicije i da može sve ako ne i više i bolje od muškarca.

Vremena za sebe, pogotovo u doba menstruacije nema. Popij tabletu, potisni emocije i tjeraj dalje.

Žene postaju muškarci i odvajaju se od onog najpotrebnijeg i najmirnijeg perioda kontemplacije i introspekcije. Nakuplja se stres, emocije luduju a žena i dalje gura i gura. Nema vremena posvetiti se sebi, svojim unutarnjim previranjima, odgovarajućoj ishrani i fizičkim aktivnostima. Naša se maternica i druga čakra nakrcavaju negativnim energijama koje jedino mogu donekle izaći kroz grč i bol (2.čakra je sjedište emocija) i tako iz mjeseca u mjesec.

I nisu to samo emocije iz ovog života nego i iz prošlih života i djetinjstva. Nadodajte tome svakodnevni stres i dobili ste recept za PMS katastrofu!

Malo je trenutno onih žena koje su svjesne što stoji iza problema PMS-a a još je manje onih koje se time žele pozabaviti.

No ako ste jedna od onih koja to doista želi onda vam čestitam jer krećete na put samospoznaje (tko bi rekao?!).

Bez obzira koliko godina imate, nikada nije kasno. Ako ste u perimenopauzi lakše ćete se nositi sa simptomima menopauze. Ako više nemate krvarenja, također nije kasno pozabaviti se onime što i dalje čuči u maternici. Ako ste imali histerektomiju, ista je stvar. Energija ne nestaje. Ona se mora svjesno osloboditi i transformirati na energetskom nivou!!

Nikad nije kasno! Što prije krenete to će vam ostatak života biti ljepši.

Menstruacija nije samo fizičko ljuštenje sluznice maternice. Menstruacijom se izbacuju i one energetske negativne energije koje smo sakupili tijekom mjesec dana (uz dodatak onih od prije koje nismo osvijestili).

Da li ste znali da žena tijekom seksualnog odnosa “čisti” svog partnera? I tu nečistoću izbacuje putem menstruacije?

MENSTRUACIJA JE METODA OSLOBAĐANJA našeg ženskog tijela od onih energija koje nam nisu potrebne.

Period menstruacije trebao bi biti period kontemplacije. Nažalost u današnje moderno doba malo koja žena si može priuštiti takav luksuz no ipak nije niti nemoguće pa evo i nekoliko savjeta kako sam ja to učinila.

Ako želimo potpuno iscjeljenje, moramo to učiniti na svim nivoima.

Pa krenimo redom:

FIZIČKO TIJELO

 • Zdrava ishrana koja bi se trebala bazirati na više svježeg voća i povrća. Šećere, mliječne proizvode, prerađevine i meso jedite u minimalnim količinama.
 • Bavite se redovito nekom fizičkom aktivnošću tipa pilates ili joga koje uključuju mnogo vježbi za istezanje, razgibavanje i jačanje zdjelice, kukova i donjeg dijela trbuha.
 • Boravak u prirodi, šetnje na svježem zraku, bosonogo hodanje po travi
 • Masiranje donjeg dijela trbuha maslinovim, ricinusovim ili drugim za to pogodnim uljem
 • Obloge od zelene gline
 • Body work (npr. de-armouring) – oslobađanje potisnutih emocija pritiskanjem određenih akupunkturnih točaka u donjem dijelu tijela
 • Akupunktura
 • Ljubav prema svome tijelu pogotovo ženskim spolnim organima
 • Oslobađanje potisnutih energija kroz masturbaciju ili sex s partnerom koji nas voli i poštuje (sex je najbolji pročistač čakri)
 • Više odmora
 • Homeopatija
 • Biljni čajevi za ženske probleme

 

EMOTIVNO TIJELO:

 • Osvijestite koje emocije redovito isplivavaju prije i tijekom menstruacije
 • Kako ste se osjećali između dviju menstruacija?
 • Što možemo učiniti za sebe da si olakšamo? Moramo li nešto mijenjati?
 • Da li smo u toksičnom odnosu?
 • Imamo li partnera koji u sebi nosi ogromnu količinu stresa kojeg prenosi na nas?
 • Imamo li nezadovoljavajući seksualni odnos? Kako se osjećamo zbog toga? (nezadovoljeno, silovano, iscrpljeno, prazno, neseksualno)

 

MENTALNO TIJELO:

 • Kakve se misli roje našom glavom tijekom menstruacije?
 • Koje su negativne misli dominantne?
 • Kako ih mogu reprogramirati? Čega se moram osloboditi?
 • Gledam li na menstruaciju kao na još jedan teret kojeg ne volim i stoga imam negativne misli prema tom periodu mjeseca?
 • Koja sam negativna uvjerenja o menstruaciji preuzela od svojih ženskih predaka?

 

DUHOVNO TIJELO:

 • Da li sam u kontaktu sa svojim ženskim aspektom?
 • Koliko ga njegujem? Da li dovoljno brinem o svojoj ženstvenosti? Branim li svoju ženstvenost? Cijenim li sebe kao ženu?
 • Znam li što znači biti žena?
 • Volim li što sam žena?

 

Savjetujem vođenje dnevnika menstruacije. Vođenjem dnevnika uočavat ćete psihološke promjene koje će se događati u vama i shodno tome moći ćete lakše djelovati na simptome.

Uključite i rad s terapeutom, izbacite toksične veze iz svog života, napravite energetski detox, koristite cvjetne esencije, kristale, energetsko iscjeljivanje, vitamine i minerale.

Ako imate stresan posao, usporite u te dane i odradite samo ono najprioritetnije. Nitko nije niti može biti 100% efikasan svaki dan. Dajte svojoj okolini do znanja da ste ŽENA koja ima one svoje dane u mjesecu u kojima je usporenija i mirnija a ostatak mjeseca dajte sve od sebe. Šef koji zna da kvalitetno, odgovorno i na vrijeme odrađujete svoj posao, nikada neće zamjeriti ako dan ili dva ne frcate energijom i aktivnošću. Poštujte se bez obzira na okolinu pa će okolina poštovati i vas!

Informirajte se što od prirodnih proizvoda može pomoći. Eksperimentirajte dok ne pronađete svoju formulu (npr. ja sam probala Macu i Ashvagandu i zaključila da mi je Ashvaganda puno bolja jer me Maca previše nabrije pa sam cijeli dan kao da me je netko utaknuo u struju).

Zapamtite da je to proces koji može trajati godinama jer svaka od nas u sebi nosi gomilu nakupljenih negativnih energija i duboko ukorijenjene programe koji su se gradili stoljećima na uštrb žena.

Čistimo se ne samo zbog sebe nego i zbog svih onih žena koje će doći iza nas kako bi slobodno živjele svoju prirodu.

Na ovu temu bi se dalo ispisati stranice i stranice i možda sam u cijeloj priči nešto i ispustila. No važna je poruka koju sam htjela prenijeti.

Svaka je također od nas divno unikatno biće i duša i svaka od nas ima različita iskustva. Bila bih jako sretna kada biste ih podijelili s drugim ženama koje će pročitati ovaj tekst. Svaka pomoć je dobro došla.

~Vaša prijateljica Natalija