Merkur nam je službeno krenuo direktno 19.11., no njegov ćemo utjecaj osjećati još neko vrijeme.

Mi astrolozi zovemo to razdobljem integracije, razdobljem u kojem je potrebno primijeniti eventualno stečeno znanje, te uvesti potrebne promjene u život.

Ja bih rekla da je to razdoblje testiranja.
Svemir nas nakon naučene lekcije testira tri puta. Ako testiranje prođemo, možemo to smatrati završenom pričom. Ako padnemo, učenje kreće ispočetka. Kao u školi. Nema prolaza dok lekcija nije usvojena, integrirana i primijenjena s dobrim rezultatima.

Ako ste mislili da je najgore prošlo, morat ću vas razočarati pa reći da nam slijedi još jedno učenje u Škorpionskoj energiji.
Samo što je Merkur krenuo direktno iz svog retrogradnog kretanja, u Škorpiona je ušao Mars 21.11.

I najvećem laiku jasno je što je i tko je Mars. Energija Marsa je vatrena, uskovitlana, bijesna. Mars žari i pali svojom energijom. Predan je svome cilju i ne odustaje dok ne pobijedi. Stoga nije čudno da je u mitologiji Marsu dan epitet Boga rata. Mars može biti strašni neprijatelj ili nezamjenjivi saveznik.

S Marsom u Škorpionu naš će fokus biti na emocijama. I to onima koje bijesne u našoj podsvijesti.
Ako ste do sada imala problema ispoljiti svoj bijes, sada će vam to biti vrlo jednostavno i lako. Ako ste mislili da u sebi nemate ljutnju, možda ćete se iznenaditi. Vaši bi demoni mogli izviriti iz svojih rupa i nagnati vas da se s njima suočite.

Mars u Škorpionu će igrati na moć i kontrolu. Opasan je jer može izazvati razne teške emocije. I dok pišem ovaj tekst, na televiziji vidim vijest o dvostrukom ubojstvu u Zadru i požaru u stanu u Splitu. Nije li to Mars?! Imam osjećaj da će biti i više silovanja, no koliko ćemo za njih čuti to je druga priča.

Što biste osobno mogli osjetiti u početnom periodu Marsa u Škorpionu koji traje do početka siječnja?
Pojačani bijes i ljutnju, pogotovo ako situacija u vašoj okolini neće ispunjavati vaša očekivanja. Bit ćete posebno osjetljivi na one koji neće moći pratiti vaš tempo ili će se protiviti vašim željama. Imat ćete potrebu nametati svoje mišljenje, svoju istinu i svoje potrebe.
Imat ćete više životne energije i potrebu da se ona ispolji kroz neki rad i neku vještinu. Ako ste već do sada poradili na svojoj ljutnji i ona se neće manifestirati u nekom svom podivljalom obliku, ovaj Mars će vam dati priliku da osjetite koliko ste snažni i koliko toga možete učiniti uz dobru volju i fokus.
Škorpion je vrlo moćan znak i njegova volja da uspije u onome što je naumio je nepokolebljiva, pogotovo ako za to ima dobre emocionalne razloge.

Ja bih rekla da postoje dvije faze u kojoj će se ovaj Mars ispoljiti.
Prva je bijesni ratnik koji ispaljuje svoje hice i bode svojom žaokom svakoga tko mu se nađe na putu. Bijes i ljutnja toliko su jaki da ne bira žrtvu i ne nastoji se suzdržavati. Ili se okreće od drugih, povrijeđen njihovim postupcima pa je danima naduren. Ako je Škorpion kod osobe u svome nižem tipu, onda će se ovakvo ponašanje nastaviti do njegovog kraja u Marsu.
No ako je Škorpion u svom višem (svjesnijem) tipu jasno će mu biti da najviše povređuje sebe. Osjeti li takav moment i okrene se sebi kako bi istražio uzroke svojih eksplozija, ljutnje, durenja, naređivanja, osuđivanja, nemogućnosti da se suzdrži od iritantnih komentara ili nametanja svoje moći i kontrole, tada nastupa druga faza u kojoj naš ratnik postaje sveti ratnik, onaj koji shvaća da kao prvo mora otkriti uzroke svojih emocionalnih drama i razriješiti ih i kao drugo, da tu energiju mora usmjeriti za dobrobit sebe i drugih.
Shvatit će da svoje želje može ostvariti i drugačijim putem, timskim radom i iskrenim nastojanjem da drugi shvate njegove namjere bez nametanja svoje istine ili svojih uvjerenja.

Ovisno o tome u kojoj se fazi nalazite, savjetovala bih vam da budete svjesni svojih naglih reakcija. Pokušajte se suzdržati da ih odmah ispraznite na drugoj osobi. Ako pobjesnite, maknite se od osobe ili situacije dok se ne smirite i tek tada razgovarajte kroz energiju mira i ljubavi. Ako ne možete  smiriti strasti, otiđite na neko mjesto gdje ćete biti sami i izbacite tu ljutnju glasno izražavajući svoje negodovanje. Ili napišite pismo i spalite ga. Trčite, šetajte, vježbajte, udarajte u jastuk i sl.

Važno je da ta energija ne ostane u vama nego da je na konstruktivan način izbacite. Kad se smirite, razgovarajte ili otkrivajte zbog čega je došlo do emocionalne drame.

Što ste pokušali dokazati?
Jeste li se postavili kao sudac i porota?
Koji je glavni razlog vaših emocija?
Dolazi li on iz Ega?

Zapamtite da emocije ne dolaze iz ničega. Emocije uvijek dolaze iz onog našeg nesvjesnog, neiscijeljenog dijela našeg života i traže da ih oslobodimo.

U ovu kategoriju ne spada pravedna ljutnja. Ljutnja koja se ispoljava jer je netko prešao naše granice, jer nas posramljuje ili na bilo koji način želi umanjiti naše dostojanstvo. Ova ljutnja ne dolazi iz Ega nego iz potrebe da zaštitimo naš integritet. Osjetite razliku!

I kao što možete vidjeti, učenje se nastavlja i čeka nas još mnogo novih planetarnih gibanja.
Ovladati sobom nije jednostavno no zato nam u život dolazi pomoć u obliku 4D arhetipskih obrazaca planeta. Ne bježite od njih nego sagledajte u kom vam aspektu vašeg života pomažu da se oslobodite negativnosti i naučite vrijedne lekcije.

~Natalija